Hello helioloustes.

Hello helioloustes... Ευτυχία είναι να ξυπνάμε κάθε πρωί και να είμαστε ενθουσιασμένες για την χαρά που δώσαμε την προηγούμενη μέρα σε αυτούς αγαπάμε, για αυτό που πετύχαμε ή για την απόλαυση που πήραμε. Αγαπάμε τον εαυτό μας κορίτσια και ... βγαίνουμε στον Ήλιο.

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
ΣΥΜΙΑΚΑ- ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ EVER
(Nα τα τρως... όχι να τα φτιάχνεις...)


Hellioloustes!!! έρχεται το Πάσχα... στο δρόμο είναι... πλησιάζει...  Και ακολουθώντας όπως πάντα άλλωστε τα ήθη και τα έθιμα, έφτιαξα φέτος για πρώτη φορά τα παραδοσιακά Συμιακά κουλούρια... τα γνωστά σε όλους... (λέμε τώρα..) ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ!! Η επιλογή δεν είναι τυχαία αφού τρελαίνομαι να τα τρώω... Σας διαβεβαιώνω ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ σε γεύση... από μικρή κάθε Πάσχα κοιμάμαι και τα ονειρεύομαι... ήρθε η ώρα όμως να τα φτιάξω κιόλας. Μπελαλίδικα δε λέω, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.... Λοιπόν έχουμε και λέμε....  





και τα δίδυμα πλάθουν κουλουράκια!!!
ΥΛΙΚΑ (για δύο δόσεις... να μοιράσουμε κιόλας....)


  • 2- 2, 3 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 600 ml χλιαρό νερό... (καθόλου ζεστό.. γιατί δεν θα φουσκώσει το προζύμι)
  • 5 κοφτά κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά 
  • 800 gr βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 gr κρυσταλική ζάχαρη
  • 1,5 κούπα κονιάκ
  • χτυπημένη μαστίχα 7-8 κομματάκια ή 6-7 σταγόνες μαστιχέλαιο


ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΧΑΡΩΜΑ


  1. Ανθόνερο ή ανθόλαδο διαλυμένο σε κρύο νερό. (αν βάλετε ανθόνερο είναι περίπου 2 δάκτυλα του νερού σε 1 λίτρο νερό... αν έχετε ανθόλαδο είναι περίπου 5-7 σταγόνες σε ένα λίτρο νερό.
  2. 2 πακέτα ζάχαρη άχνη.

Πάνω και κάτω είναι το προζύμι πριν και μετά το φούσκωμα
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ.....

Διαλύουμε καλά με ένα κουτάλι  στο χλιαρό νερό την μαγιά. Βάζουμε σε μπολ, περίπου 4 κούπες από το αλεύρι μας και προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά. Σκεπάζουμε καλά καλά το μπολ με μεμβράνη, και από πάνω και με μία πετσέτα και τα αφήνουμε περίπου δύο ώρες... 
Πάνω στη μία ώρα αρχίζουμε να χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει ... περίπου 20-25 λεπτά, ανάλογα με την ταχύτητα του μίξερ και το βούτυρο που επιλέξατε. Μετά προσθέτουμε το υλικό από το μπολ με τη μαγιά (προζύμι), το κονιάκ και το μαστιχέλαιο ή μαστίχα. Χτυπάμε για πολύ λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι.


τώρα το σπίτι μύρισε Πάσχα!!!
 Η ζύμη γίνεται πολύ μαλακιά και αφράτη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για λίγα λεπτά και κατόπιν ξεκινάμε το πλάσιμο... Αν είναι πολύ μαλακή προσθέτουμε αλεύρι... Το "πολύ μαλακιά" δεν μας ενοχλεί στο αποτέλεσμα, παρά μόνο στο να φτιάξουμε ωραία κουλουράκια, γιατί κολλάνε στα χέρια και δεν πλάθονται εύκολα...
τόσο ασπρίζει το βούτυρο γάλακτος

Τώρα θα δείτε τι εννοώ όταν λέω μπελαλίδικο....
Αφού τα πλάσουμε, τα βάζουμε σε ταψιά και τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας και από πάνω με κουβέρτες κουβερλί, παπλώματα ότι έχουμε σε κλινοσκέπασμα... και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα.... δηλαδή περίπου 8 ώρες... Μετά τα φουρνίζουμε  στον αέρα στους 150 -160 βαθμούς ανάλογα με τον φούρνο σας για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν...

ΖΑΧΑΡΩΜΑ
μπελαλίδικο Νο 2!!!   


τα βουτάμε ένα ένα στο ανθόνερο...

Αφού κρυώσουν καλά τα βουτάμε ένα ένα στο ανθόνερο, τα απλώνουμε σε πετσέτες και τα
και τα πασπαλίζουμε με άχνη!!
πασπαλίζουμε με άχνη....αφού στεγνώσουν περίπου μετά από 2 ώρες τα ξανά-βουτάμε στην άχνη...και μετά τα ΤΡΩΜΕ!!!!! 




Τώρα που το σκέφτομαι δεν θα μοιράσω για το καλό... θα τα φάω μόνη μου!ΧΑ!!!

Helioloustes Καλη επιτυχία και καλό Πάσχα!!!! 









2 σχόλια:

Unknown είπε...

Ελενη,,πολυ χαιρομαι....ηδη σε εβαλα σε 5 κυκλους στο google channel....Μυρων,,Ηρακλειο

Unknown είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑΣ ΣΟΥ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ !!!! ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ :