Hello helioloustes.

Hello helioloustes... Ευτυχία είναι να ξυπνάμε κάθε πρωί και να είμαστε ενθουσιασμένες για την χαρά που δώσαμε την προηγούμενη μέρα σε αυτούς αγαπάμε, για αυτό που πετύχαμε ή για την απόλαυση που πήραμε. Αγαπάμε τον εαυτό μας κορίτσια και ... βγαίνουμε στον Ήλιο.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Μαμαααά.... ένα τέρας στην ντουλάπα μου!»

Η Έλενα Τασιοπούλου.... έγραψε...


                                   

Γεια σας helioloustes μαμάδες και helioloustoi μπαμπάδες !!
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει : “Μαμά φοβάμαι τη βροχή”, “ μαμά ένα τέρας στην ντουλάπα μου “, “μπαμπά κοίτα έναν τεράστιο σκύλο δράκο” και πολλά άλλα που μας λένε κατά καιρούς τα παιδιά μας για να μας δηλώσουν τους φόβους τους. Αυτό που έχω να σας πω είναι να μην πανικοβάλλεστε, αλλά αντίθετα να χαίρεστε που τα helioloustakia μας μεγαλώνουν!

΄Ελενα Τασιοπούλου Νηπιαγωγός,
συγγραφέας, σεναριογράφος
Γενικά ο φόβος είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε γεγονότα που φαίνεται να απειλούν την προσωπική μας ασφάλεια. Στην ουσία είναι μία προσαρμοστική αντίδραση καθώς εξασφαλίζει στο άτομο την ετοιμότητα να αντιμετωπίζει καταστάσεις ανάγκης και να αποφεύγει κινδύνους. Χωρίς το συναίσθημα του φόβου το άτομο θα έμενε ανυπεράσπιστο σε πραγματικούς κινδύνους. Ο παιδικοί φόβοι συνδέονται κυρίως με καταστάσεις που προκαλούν το συναίσθημα της ανασφάλειας και της ανησυχίας μπροστά στο άγνωστο, στο απρόβλεπτο και στο ξαφνικό. Πολλοί παιδικοί φόβοι είναι φυσιολογικές συνέπειες της διαδικασίας ανάπτυξης των παιδιών.
Οι τυπικές πηγές φόβου για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι το σκοτάδι, οι ασυνήθιστοι θόρυβοι, οι καταιγίδες, τα μεγαλόσωμα ζώα καθώς και τα άγνωστα πρόσωπα. Οι συνήθεις εκδηλώσεις φόβου σε αυτά τα ερεθίσματα είναι η έντονη ανησυχία και νευρικότητα, το κλάμα, καθώς και η αναζήτηση προστασίας και παρηγοριάς από τους ενήλικες.
Οι φόβοι αυτοί είναι παροδικοί και μπορεί να αναστατώνουν για ορισμένο χρονικό διάστημα το παιδί και τους γονείς του αλλά συνήθως παρέρχονται, εάν αντιμετωπιστούν σωστά χωρίς να παρακωλύουν την ομαλή συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Helioloustoi γονείς, μερικοί τρόποι που προτείνω για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους των παιδιών μας είναι οι εξής   :

ü  Ακούμε πολύ προσεχτικά το φόβο του παιδιού και τι έχει να μας πει για αυτόν.

ü  Του λέμε ότι είναι φυσιολογικό να φοβάται και να ανησυχεί για μερικά πράγματα.

ü  Το διαβεβαιώνουμε αυτό που τώρα του φαίνεται τρομακτικό, μεγαλώνοντας σε ηλικία θα του φαίνεται αστείο .

ü  Του λέμε ότι όλα τα παιδιά έχουν φοβίες στην ηλικία του.

ü  Μιλάμε και για τους δικούς μας φόβους όταν ήμασταν στην ηλικία τους.

ü  Σε καμία περίπτωση δεν  κοροϊδεύουμε το φόβο του ή το παιδί.

ü  Το φέρνουμε σιγά σιγά και σταδιακά σε επαφή με το φοβικό αντικείμενο πχ. αν φοβάται το σκοτάδι, του δείχνουμε την ομορφιά της νύχτας, την εναλλαγή του ήλιου και του φεγγαριού, του διαβάζουμε βιβλία και πολλά άλλα (το απομυθοποιούμε).

ü  Και δεν ξεχνάμε ότι όταν κατακτήσει το φόβο του, του λέμε ένα μεγάλο μπράβο.

Τέλος πρέπει να θυμόμαστε ότι όλοι κάτι φοβόμαστε, σιγά σιγά όμως μεγαλώνουμε, γινόμαστε φίλοι με τους φόβους μας και τους αγαπάμε. Αυτό θα πρέπει να το μάθουμε και στα παιδιά μας.

ΥΓ: Το κάθε παιδί και η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και ξεχωριστή. Ο καλύτερος κριτής είναι ο γονιός. Αν σας απασχολεί κάτι ιδιαίτερο στο παιδί σας, να απευθύνεστε πάντα στον ειδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: