Hello helioloustes.

Hello helioloustes... Ευτυχία είναι να ξυπνάμε κάθε πρωί και να είμαστε ενθουσιασμένες για την χαρά που δώσαμε την προηγούμενη μέρα σε αυτούς αγαπάμε, για αυτό που πετύχαμε ή για την απόλαυση που πήραμε. Αγαπάμε τον εαυτό μας κορίτσια και ... βγαίνουμε στον Ήλιο.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας.


«Μια φορά και έναν καιρό…..»


Έλενα Τασιοπούλου Νηπιαγωγός-Συγγραφέας παιδικών βιβλίων-Σεναριογράφος
 



Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα παραμύθια….Δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω διαβάσει στα παιδιά μου παραμύθια πριν κοιμηθούν το βράδυ.. είναι πάντα μια τελετουργική διαδικασία.. ετοιμαζόμαστε για αυτό…

 
«Μαμά έλα!!!!Παραμύθι!!!!!» Δε ξέρω πόσες φορές έχω διαβάσει  το ίδιο .. το ίδιο και το ίδιο παραμύθι, στα παιδιά μου… …δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω διαβάσει ως δασκάλα, παραμύθια στους μαθητές μου…άπειρα …και να είμαι καλά να συνεχίσω να διαβάζω!

Με το «Μια φορά και έναν καιρό» τα παιδιά με κοιτάνε με ορθάνοιχτα μάτια… κάθε φορά που ακούν αυτή τη φράση… μαγεία!!! Ακόμη και το πιο ζωηρό παιδί με κοιτά στα μάτια….
Δεν θέλω να σας κουράσω με έννοιες και ορολογίες αλλά ας δούμε πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας.
Ο ρόλος των παραμυθιών στην ανάπτυξη του παιδιού είναι σημαντικός. Βοηθά στην ψυχική του ανάπτυξη και το ταξιδεύει στον κόσμο της φαντασίας. Τα παραμύθια δημιουργούν στα παιδιά εικόνες, διεγείρουν την φαντασία τους και τα βοηθάνε να μπουν σε κόσμους μυθικούς και ονειρικούς. Σε κόσμους όπου όλα μπορούν να συμβούν. Το παραμύθι βοηθά το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του, να αντιληφθεί τις δυσκολίες της ζωής, να ικανοποιήσει βαθιές επιθυμίες του.
Το παραμύθι από τις πρώτες κιόλας λέξεις μεταφέρει το παιδί σε ένα κόσμο μαγικό, εξωπραγματικό. Στο παραμύθι ο χρόνος όπως και ο τόπος είναι αόριστος.  Μέσα εκεί το παιδί μπορεί να παλέψει με το «τέρας» και να το νικήσει. Κάτι που δεν μπορεί να κάνει στην καθημερινότητά του. Σε ένα παραμύθι  τα πάντα μπορούν να συμβούν.
Μέσα από την ανάγνωση του παραμυθιού περνάμε πολλά μηνύματα στα παιδιά μας. Η κάθε ιστορία που διαβάζουμε προσπαθεί να μεταδώσει το δικό της μήνυμα και τη δική της αξία όπως δικαιοσύνη, καλοσύνη ισότητα και άλλα.
Το παραμύθι διασκεδάζει το παιδί ενώ ταυτόχρονα φωτίζει την προσωπικότητά του και την ανάπτυξή της. Το βαθύτερο νόημα του παραμυθιού είναι διαφορετικό για κάθε παιδί καθώς και για το ίδιο το παιδί σε διαφορετικές στιγμές της ζωής του. Το παιδί θα αντλήσει διαφορετικό νόημα από το ίδιο παραμύθι ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της στιγμής.  Όταν του δοθεί η ευκαιρία, θα ξαναγυρίσει στο ίδιο παραμύθι εφόσον είναι έτοιμο να διευρύνει παλιά νοήματα ή να τα αντικαταστήσει με καινούρια.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε μανούλες, είναι να προσέχουμε την επιλογή του παραμυθιού. Να έχει ωραία εικονογράφηση, ζωηρά χρώματα και να γνωρίζουμε από πριν το θέμα που πραγματεύεται..

…και βέβαια όπως σε όλα τα παραμύθια «…ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα !!»
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: