Hello helioloustes.

Hello helioloustes... Ευτυχία είναι να ξυπνάμε κάθε πρωί και να είμαστε ενθουσιασμένες για την χαρά που δώσαμε την προηγούμενη μέρα σε αυτούς αγαπάμε, για αυτό που πετύχαμε ή για την απόλαυση που πήραμε. Αγαπάμε τον εαυτό μας κορίτσια και ... βγαίνουμε στον Ήλιο.

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Τι κρύβεται πίσω από την εικόνα της Γέννησης του Χριστού....


H Χριστίνα Bors... έγραψε...
Θεοφάνης ο Κρης, 160ς αιώνας



  Η Ορθόδοξη τέχνη δείχνει το αισθητικό κάλλος της μέσα από την εικόνα της Γέννησης του Χριστού την οποία θα προσκυνήσουμε όλοι, ειδικά αυτές της ήμερες , στις εκκλησιές μας.
   Παρατηρώντας την εικόνα ως απλή πιστή δεν μπορώ να μην αντιληφθώ το πνευματικό φορτίο της . Όλες οι μορφές έχουν ειδικό νόημα και συμβολισμό.
   Το κεντρικό τμήμα της εικόνας το καλύπτει το βουνό με τη σκοτεινή σπηλιά που συμβολίζει την αμαρτία ή τον Άδη αλλά και το βαθύ «σκότος» που επικρατούσε στον προχριστιανικό κόσμο.

Χριστίνα Bors
Στη σπηλιά βρίσκεται η φάτνη με τον σπαργανωμένο Χριστό. Η Παναγία – Μητέρα ανάλαφρη, χαμογελαστή αλλά συγχρόνως και σκεφτική είναι στο πλάι του Θείου Βρέφους κρατώντας όμως κάποια απόσταση απ’Αυτό , υπαγορευμένη από την γνώση της θεότητάς Του. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν δυο ζώα , το βόδι (συμβολίζει τους Εβραίους υπό Ρωμαϊκό ζυγό) και τον όνο (συμβολίζει τους σκλαβωμένους ειδωλολάτρες) που παραπέμπουν στην καυστική προφητεία του Ησαΐα για το Ισραήλ. Δεξιά και αριστερά από το βουνό Άγγελοι προσκυνούν και δοξολογούν το Χριστό αλλά και φέρνουν στους ποιμένες - ένα τσοπανόπουλο που παίζει φλογέρα και κάποιοι τσοπάνοι με τα κοπάδια τους- το χαρμόσυνο άγγελμα σωτηρίας.
  Οι μάγοι, με εξωτικές φορεσιές , φέρνουν τα βασιλικά τους δώρα. Ο λαμπρός αστέρας που τους οδηγούσε στο ταξίδι τους βρίσκεται πάνω από τη σπηλιά. Το αστέρι συμβολίζει την Αλήθεια την οποία την έψαχναν ανά τους αιώνες τόσους «αναζητητές» νέοι και γέροι. Εντυπωσιακή είναι η ακτίνα που κατεβαίνει από τον ουρανό και χωρίζεται σε τρεις λάμψεις πάνω από το Θείο Βρέφος-η συμμετοχή της Αγίας Τριάδας στην σωτηρία του ανθρώπου: ο πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα.
  Στο κάτω μέρος της εικόνας εμφανίζεται ο Ιωσήφ, συλλογισμένος, μακριά από το Βρέφος, σε μια γωνιά, για να φανεί το αμέτοχων του στην Σάρκωση του Χριστού. Το σαράκι της αμφιβολίας βρίσκεται ακόμα μέσα του και τι πιο παραστατικό από τον καμπουριασμένο βοσκό που βρίσκεται μπροστά του; Είναι ο σατανάς. Ενδιαφέρουσα αναπαράσταση!Αυτός σπέρνει την αμφισβήτηση στην ψυχή του Ιωσήφ  και του φέρνει στο νου σκέψεις για τις οποίες μιλούν τα Απόκρυφα Ευαγγέλια. Κάτω δεξιά, απέναντι από τον Ιωσήφ, εικονίζονται δυο γυναίκες – η μαία Σαλώμη και η βοηθός της, που ετοιμάζουν το λουτρό του Θείου Βρέφους. Ακόμη μια σκηνή εμπνευσμένη από τα Απόκρυφα Ευαγγέλια η μήπως το βύθισμα στο λουτρό σημαίνει η Βάπτιση του Κυρίου;
    Η Εικόνα της Γέννησης έχει και κάποια παράδοξα στοιχεία (π.χ. το Θείο Βρέφος εμφανίζεται δυο φορές) σαν να θέλει να παρουσιάζει δυο κόσμους- το γήινο και το θεϊκό - αλλά και μια ένωση-του ανθρώπου με το Θείο. Ο χρόνος αιωρείται εδώ διότι ο Χριστός είναι έξω από το χρόνο...και κάθε χρόνο γεννιέται στις καρδιές και στο μυαλό μας.
   Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: