Hello helioloustes.

Hello helioloustes... Ευτυχία είναι να ξυπνάμε κάθε πρωί και να είμαστε ενθουσιασμένες για την χαρά που δώσαμε την προηγούμενη μέρα σε αυτούς αγαπάμε, για αυτό που πετύχαμε ή για την απόλαυση που πήραμε. Αγαπάμε τον εαυτό μας κορίτσια και ... βγαίνουμε στον Ήλιο.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Πως να αποφύγουμε τροφική δηλητηρίαση απο την Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα.

Ο Νίκος Γδοντέλης... έγραψε...


Νίκος Γδοντέλης
Βιολόγος-
Επιστήμονας τροφίμων


Καλή επιτυχία Ελένη μου στο blog σου. Είναι super. Καλές γιορτές και σε σας helioloustes και helioloustoi. Επειδή ασχολούμαι 20 χρόνια με την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων αφήστε με να σας πω δυο λόγια για την χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα που πολλές και πολλοί από εσάς θα ετοιμάσουν για το γιορτινό τραπέζι. Για την ασφαλή προετοιμασία της παραδοσιακής (?) πια γεμιστής γαλοπούλας του γιορτινού τραπεζιού, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω βασικές συμβουλές ασφάλειας και υγιεινής ανεξάρτητα των λεπτομερειών της συνταγής που έχετε επιλέξει να εκτελέσετε:


1. Αποψύξτε την γαλοπούλα εντός του ψυγείου σε κλειστό περιέκτη ή σακούλα. Υπολογίστε πως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 24 ώρες για την απόψυξη μιας γαλοπούλας 4 κιλών και πάνω από 48 ώρες για μια γαλοπούλα 8 κιλών. Τα υγρά απόψυξης θα πρέπει να απομακρύνονται κάθε 6 ώρες. Στην περίπτωση που έχετε πίεση χρόνου αποψύξτε την γαλοπούλα στον νιπτήρα της κουζίνας με τρεχούμενο δροσερό νερό (κάτω από 21οC) ή εάν δεν έχετε υπερχείλιση στον νιπτήρα για να φεύγει το τρεχούμενο νερό κάντε την απόψυξη σε στάσιμο νερό στο νιπτήρα με την προυπόθεση πως θα αλλάζεται το νερό κάθε μισή ώρα με καθαρό και δροσερό νερό. 2. Αφαιρέστε και απορρίψτε λαιμό και εντόστια όσο νωρίτερα γίνεται κατά την διάρκεια της απόψυξης. 3. Μαγειρέψτε ξεχωριστά την γέμιση και γεμίστε την γαλοπούλα λίγη ώρα πριν την βάλετε στο φούρνο. 4. Η γαλοπούλα πρέπει να μπει στον φούρνο μόνο όταν έχει αποψυχθεί πλήρως (πάνω από 2οC). Εάν δεν έχετε θερμόμετρο με βελόνα, για να ελέγξετε το επίπεδο απόψυξης, τότε ελέγξτε την απόψυξη με την αφή σας. Το μαλάκωμα του κρέατος της γαλοπούλας και η ελεύθερη κίνηση των αρθρώσεων σε φτερούγες και πόδια είναι δείγματα ολοκλήρωσης της απόψυξης. 5. Μαγειρέψτε την γαλοπούλα ώστε να φθάσει η θερμοκρασία στο κέντρο του πιο χονδρού σημείο κρέατός της πάνω από τους 75οC. Για το ψήσιμο της γαλοπούλας μπορεί να απαιτηθεί αρκετός χρόνος γι'αυτό προγραμματίστε τον χρόνο σας. Για παράδειγμα μια γαλοπούλα 4 κιλών γεμιστή με προμαγειρεμένη γέμιση χρειάζεται πάνω από 4 ώρες ψήσιμο ενώ μια αντίστοιχη 8 κιλών μπορεί να χρειαστεί και 6 ώρες. 6. Εάν προκύψει περίσευμα μιας σωστά προετοιμασμένης γαλοπούλας στο γιορτινό τραπέζι, αυτό μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο και να καταναλωθεί εντός 2 ημερών και αφού αναθερμανθεί ώστε η θερμοκρασία στο κέντρο του πιο χονδρού σημείο τηςνα φθάσει πάνω από 75οC 7. Προσοχή: τα σκεύη και τα εργαλεία που χρησιμοποιήσατε για την απόψυξη και προετοιμασία της γαλοπούλας λόγω υψηλού μικροβιακού φορτίου θα πρέπει να απομονώνονται μέχρι να πλυθούν διεξοδικά με σαπούνι και ζεστό νερό. Αντίστοιχα θα πρέπει να πλένεται τα χέρια σας καλά με σαπούνι και ζεστό νερό μετά από κάθε άγγιγμα της νωπής γαλοπούλας ή λερωμένων εργαλείων. Αυτό που καλείστε να κάνετε με τις παραπάνω προτεινόμενες πρακτικές είναι η αποφυγή παρουσίας Salmonella ή άλλων παθογόνων μικροοργανισμών από το εορταστικό σας τραπέζι. Οι ίδιες συμβουλές βεβαίως μπορούν να σας καθοδηγούν και ολόκληρο τον χρόνο στην κουζίνα σας. Καλές γιορτές σε όλους.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μπορούμε φυσικά να φάμε μπάμιες....Χριστουγεννιάτικες!!!!